Monday, May 23, 2011

how to lose weight after pregnancy?

wahahaha perempuan suka betol perkataan "lose weight" & "kurus" tu :p jangan tipu ye. mengaku je lah.

masa i pregnant, mula-mula tu.i memang dah 100% sure yang i TAK NAK bf my baby. sebabnya? i nak berdiet and cepat kurus. yelah if u nak bf baby, u takley diet diet.if diet,your body will produce less milky. i siap cakap kat my hubby takyah la beli breast pump dulu. karang takda susu camna. rugi je. dahla mahal. hmmm alasan.

then why i changed my mind? hehehe.i attend antenatal classes kat PMC. i kena "sekolah" la bila i cakap i taknak beli pump sebab nak diet. kekeke sister elizabeth tu bagitau i sebenarnya the production of milk is a supply and demand process. lagi banyak you pump or you feed your baby lagi banyakla susu your body will produce. keep pumping. don't give up & don't be lazy!! :p first few days tu memang takda susu ok. ada pon beberapa titik sahaja. masa tu la you jangan give up, pump je. insyallah makin lama makin banyak. most ppl bila tengok susu ada beberapa titik ni terus give up and bagi formula :'( hehe lepas i kena sekolah, i pon macam berminatla nak bf ni.

ada satu hari tu i terbaca blog my friend, hidayah. masa tu dia post pasal slim tak daku. hahaha. sabar je la ye. kagum i tengok gambar hot mama ni before & after. masa tula i baru tahu yang bf ni bley cepat menguruskan badan :) well hellooooo sapa tak risau k. my weight before pregnant 48kg.masa 9 month pregnant i was 76kg!!!!whatttttt?i was worried sick. and ni lagi satu blog i refer http://iceblessedbeauty.blogspot.com/. she's such a nice babe. dia pon bf jugak her babies & she got back her pre-pregnancy body right after pantang.thanx ice for sharing your secrets xoxo lepas i baca these 2 blogs, lagi la i berkobar-kobar nak bf.


so sebelum due date, i dah ready with these two items tak sabar sangat nak kurus.

medela swing - a good investment, but i should've bought freestyle instead


set bersalin nr - i luv their phytonatal pills

tanyala semua prempuan perempuan yang pregnant.sapa yg tak risau. dahla dengan stretch mark everywhere.huh. masa confinement tu berpantangla betol-betol. makan kena jaga, berurut, bertungku, berbengkung tu semua penting ya (read: malay confinement). jangan tak buat pulak. ehem one thing yang i tak betol2 buat is pakai bengkung. hehehe malas betol nak ikat ikat. tengok perut dah kempis terus malas nak berbengkung. pakai corset je.huhu untuk yang tengah pregnant tu nanti pakai la bengkung tu sampai 44 hari ye,then continue pakai corset sampai 100 hari walaupon perut anda dah kempis :)

7 month preggy hehe.gambar preggy yang lain, tak sesuailah nak share kat sini :p
after 4 month :)
jeans lama sudah boley pakai balik. hip hip hoorey!!!!

2 comments: