ye ye dapur saya memang dah lama tak berasap. ada orang tu dah merajuk dah suruh bagi sewa je dapur tu kat orang. huhuhu nak amik hati orang tu kenala masak makanan favourite dia :-p
so far i dah few times masak sambal udang terung pipit tapi semua macam so so je rasa. but last week i try buat guna resipi KAK JEE, memang sedap.macam makan kat kedai plak rasa. cewahhh hehehe yahooooooo thank you kak jee.
my sambal udang terung pipit resipi kak jee |
14 ekor udang besar
¾ mangkuk cili kisar
1 labu bawang besar (i tumbuk half, half lagi i cut in ringlets)
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
terung pipit (dicelur. ikut suka banyak mana)
½ cawan air asam jawa
minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dibersihkan. Toskan airnya. Tumbuk(i blend je) bawang besar, bawang putih dan belacan. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng hingga terbit minyak. Guna api sederhana.Apabila cili sudah cukup garing, masukkan masukkan air asam jawa, biarkan mendidih seketika kemudian masukkan udang. Golek2 sampai udang nampak sudah masak pastu padam api. Kalau masak terlalu lama, udang jadi keras. Kemudian masukkan juga terung pipit dan garam, juga sedikit gula.
untuk resipi asal, click HERE. thanks again kak jee, ur sambal udang terung memang da bomb! :-)
Aduish menelan air liur tengok sambal sotong ni.
ReplyDeletehehe kak azie punya laaaaaagi nampak best. nanti nak try ;)
ReplyDelete