Sunday, January 1, 2017

20.17

Happy new year! 🎆 

How was your 2016? (Ada lagi ke yg baca blog ni haha ) Nway, It's great to reflect on the positive things that happened during the previous year and 2016 wasn't all bad!
As always setiap kali new year semangat baru, azam baru. 

some of my wish for 20.17:
  • nak spend less time on the iphone. game memang takde masa la nak main. so no games apps on my iphone at all. youtube apps da delete cos taknak the kids busy dgn youtube.now yg ada ig n fb. fb pun dah jarang bukak accept for biz purposes.
  • nak kurangkan makan dekat luar. paed airees n ustazah dah byk kali pesan...hehe degil betul. dah jumpa pasar borong nearby school aidan so lagi la semangat nak masak. tapi nak request off day la jugak on weekends 🙈 actually can save a lot oso makan kat rumah..kena berjimat cermat since we're WAHP (working at home parents) 
  • seperti biasa azam seperti tahun2 sebelum ni nak dptkan prepregnancy weight yg dah almost 3 tahun lepas pregnant tapi still berat macam pregnant 4 bulan. sighh (blame the implanon plis, hormon jadi tak betul 😤)
  • spend more on things that i NEED not things that i WANT! mesti orang yg baca ni tertanya2 kenapa nak berubah ke arah kedekut FYI bukan kedekut k cuma bils semakin bertambah nak kena byr. Aidan dah masuk year 1..skool airees tu pun fees dah increase. nanti aimar plak nak kena hantar skool. Kumon lagi. hubs suruh berhenti je kumon if rasa xleh nak bayar fees tu but sayangla cos aidan dah boleh buat addition tak guna jari-jari. n airees dah boleh count til 100. masak both masuk dulu boleh kira til 10 je. so much improvement. and we all still nak continue mengaji dengan ustazah. dah 1 year dah mengaji tp baru surah Ali Imran. slow tapi suka sbb ustazah ajar tajwid jugak. tajwid tu yg kelaut china selatan 😂
Ok enuff of all these wishes..let me share u my kids fav dessert..puding roti super simple heheh confirm senang dan sedap. kalau buat 2 hari je bertahan. macam piranha diorang ni heheh

 

SUPER SIMPLE BREAD BUTTER PUDDING
6 slices old bread 
1 cup fresh milk*
250ml (1 can) nestle original cream*
1/2 cup sugar / brown sugar*
3 eggs*
1 teaspoon vanilla extract*
few dash of cinnamon powder
2 tablespoon melted butter (i use brand SCS)
raisins
1 pcs banana 

Steps
 
  1. Preheat oven to 180 degrees C.
  2. Lightly grease a large baking dish
  3. Cut the slices of bread into small squares (toast for 5 mins-refer pic below)  
  4. In a large mixing bowl add * and beat gradually.
  5. Pour mixture over the bread. Soak for 10mins.
  6. Sprinkle raisins, cinnamon and some bananas.
  7. Place in oven and cook for 60 - 90 minutes (check every now and again).  
 

VANILLA CUSTARD SAUCE
1 tin evaporated milk
1 teaspoon vanilla extract
5 tbs brown sugar

Steps
  1. 1.  Cook, whisking often, until the sauce comes to a full boil, about 3 minutes. If using vanilla extract, stir it in now. Strain through a wire sieve into a bowl. Serve warm.


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete