Thursday, August 4, 2011

yahoo! sotong kunyit ku menjadi

title memang takley bla kan. heheh so funny that bulan puasa ni la time i nak google and try resipi "baru". bulan puasa my hubby tak suka sangat makan kat luar. nak taknak kena la masak. i selalu google pastu tengok gambar tu menarik ke tak. and i akan baca reviews and comments. tak payah beli buku recipe mahal-mahal tapi ade jugak terbeli beberapa buku resipi :p 

believe it or not! i tak pernah masak pon sotong kunyit. ish ish..malu je kan? ingat ke susah sangat. kekeke rupa-rupanya easy peasy lemon squeezy! i dapat resipi from blog che mat gebu :D

my sotong goreng kunyit
BAHAN-BAHANNYA
3 ekor sotong saiz sederhana, cuci bersih potong bulat atau ikut suka
6 tangkai kacang panjang, kerat2 lebih kurang 2 inci setiap satu (i guna kacang buncis)
5 biji cili padi merah, diketuk
2 camca besar sos ikan
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar sos tiram
Sedikit garam dan gula (i tak tarok garam/gula coz dah tarok sos ikan & sos tiram)
Hirisan daun sup sebagai hiasan (takde daun sup, ganti ngan tomato hiris bulat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong ditoskan kering2, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dalam kuali tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan cili padi dan sos tiram, kacau rata.
  2. Tambah sotong dan juga kacang panjang tadi. Masukkan sos ikan, kacau rata dan masak hingga kacang lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika perlu letak sedikit gula dan garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur dengan hirisan daun sup sebelum dihidangkan.

emmmm.hari ni nak masak apa pulak ye?

2 comments:

  1. Drooling...!bagus,letak resipi banyak2..kite nak copy..harus si Tika tergugat.. dah ade pesaing baru dalam dunia masakan..kihkihkih

    ReplyDelete
  2. mane bley nak lawan tika. dia sifuuuu.kite ni baru je nak berjinak. kekeke tu yang masak sotong goreng kunyit pon dah happy :p

    ReplyDelete